Hoya Care guide

 

 


Χόγια

Οικογένεια: Asclepiadaceae
Λατινική ονομασία: Hoya

 

Πολυάριθμες ποικιλίες με την κάθε μία να έχει μοναδικούς χρωματισμούς και σχήμα! Η ομορφιά τους δεν εστιάζεται μόνο στην ανθοφορία τους αλλά και στο φύλλωμα τους.

Αποτελούν δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να ανθίσουν από την πρώτη χρονιά.

Γνωστές και ως ‘wax plants’ και ‘porcelain flowers’.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να διακριθεί μια ποικιλία από μία άλλη και η διάκριση αυτή γίνεται συνήθως από το άνθος τους. Με την εμπειρία μπορεί κάποιος να διακρίνει επίσης διαφορές στη μορφολογία των φύλλων.

Ταξινόμηση:

Οι Χόγιες ανήκουν στην οικογένεια Apocynaceae. Η πρώτη Χόγια ταξινομήθηκε στο γένος της το 1810. Από το 2015 υπάρχουν δημοσιευμένες περισσότερες από 500 λατινικές ονομασίες και νέα είδη ανακαλύπτονται και ταξινομούνται συνεχώς. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους και τους ειδικούς στο γένος, υπάρχουν 600-700 είδη Χόγιας, με πολλά από αυτά να μην έχουν ακόμα περιγραφεί και ονομαστεί. Παρόλα αυτά δεν είναι και από τα ευκολότερα φυτά να συλλεχθούν, καθώς πολλά από αυτά αναπτύσσονται επιφυτικά στις κορυφές των δέντρων. 

Οι περισσότερες ποικιλίες συναντώνται στην υποτροπική και τροπική Ασία και κυρίως σε Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μαλαισία και Παπούα Γουινέα. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε Ταϊλάνδη, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ινδία, Κολομβία, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Οι περισσότερες ποικιλίες συναντώνται σε υψόμετρο κάτω από 1000μ, αλλά μερικές άλλες μπορούν να βρεθούν πολύ κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Οι ποικιλίες που συναντώνται σε μεγάλο υψόμετρο (όπως η Hoya linearis) χρειάζονται περισσότερες γνώσεις για την επιβίωση τους σε εσωτερικούς χώρους, καθώς συνήθως απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα και συχνό ψέκασμα με νερό.

Απαιτήσεις:

 • Υπόστρωμα: Χρειάζονται χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με καλό αερισμό και αποστράγγιση. Η μεταφύτευση δε θα πρέπει να είναι συχνή καθώς το φυτό αρέσκεται να είναι ‘στριμωγμένο’ στη γλάστρα του λόγω της επιφυτικής φύσης του. Ένα μείγμα 1/3 τύρφη, 1/3 περλίτη και 1/3 φλοιό πεύκου, είναι ικανοποιητικό για τις περισσότερες Χόγιες.
 • Λίπανση: Όπως όλα τα φυτά, χρειάζονται τακτική λίπανση κατά την περίοδο ανάπτυξης τους, με ένα υγρό ή κοκκώδες λίπασμα. Η λίπανση θα πρέπει να σταματάει τους χειμερινούς μήνες με χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Πότισμα: Την περίοδο ανάπτυξης χρειάζονται τακτικό πότισμα, αφού όμως το χώμα τους έχει στεγνώσει. Τους χειμερινούς μήνες το πότισμα θα πρέπει να ελαττώνεται σημαντικά.
 • Φωτισμός: Πολύ σημαντικό για τις Χόγιες καθώς ελλιπής φωτισμός δεν οδηγεί σε σωστή ανθοφορία. Θα πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση σε ήλιο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα φύλλα.
 • Θερμοκρασία: Ως τροπικά φυτά που είναι θα πρέπει να αποφεύγονται οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μια συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου είναι η ιδανική.

Πολλαπλασιασμός:

Συνήθως γίνεται με μοσχεύματα μήκους τουλάχιστον 10εκ, που παίρνονται από το φυτό νωρίς την Άνοιξη. Αυτό επιτρέπει στο νέο φυτό να αποκτήσει ρίζες κατά την περίοδο ανάπτυξης. Το μόσχευμα μπορεί να τοποθετηθεί σε νερό μέχρι να ριζώσει ή σε χώμα το οποίο θα πρέπει να παραμένει υγρό μέχρι να φανεί νέα βλάστηση.

Εχθροί και ασθένειες:

Αφίδες, τετράνυχος και μυρμήγκια μπορούν να προσβάλουν τις Χόγιες, καθώς έλκονται από το γλυκό και αρωματικό τους νέκταρ. Η καταπολέμηση μπορεί ν γίνει είτε με φυσικό τρόπο (πίεση νερού, ψέκασμα με αραιό μείγμα νερού και σαπουνιού), ή με το κατάλληλο εντομοκτόνο.

Οι χόγιες είναι γενικά πολύ εύκολα φυτά για εσωτερικούς χώρους. Με τη σωστή φροντίδα μπορείτε να έχετε ένα τροπικό φυτό στο σπίτι σας!

Προβλήματα:

 • Τα φύλλα καφετιάζουν/γίνονται κόκκινα – το φυτό είναι σε άμεση έκθεση σε ήλιο. Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο.
 • Τα φύλλα συρρικνώνονται – το φυτό δεν παίρνει το νερό που χρειάζεται (ή την υγρασία), μπορεί να υπάρχει νέκρωση της ρίζας ή προσβολή από ψευδόκκοκο.
 • Το φυτό φαίνεται αδύναμο και καχεκτικό – οι ρίζες μπορεί να έχουν καταστραφεί είτε από υπερβολικό πότισμα είτε από έλλειψη νερού. Ελέγξτε τις ρίζες και αν είναι αυτό το πρόβλημα, κόψτε ένα υγιές μόσχευμα για πολλαπλασιασμό.
 • Τα διαστήματα του βλαστού μεταξύ των φύλλων είναι πολύ μεγάλα – Το φυτό αναζητά φως καθώς στη θέση που είναι ο φωτισμός δεν είναι επαρκής. Τοποθετήστε το σε πιο φωτεινό σημείο.
 • Το φυτό δεν ανθίζει – έλλειψη επαρκούς φωτισμού. Μερικές ποικιλίες Χόγιας όμως απαιτούν ένα είδος ‘στρες’ για την προώθηση της άνθισης (π.χ. χαμηλή θερμοκρασία ή μια περίοδο χωρίς πότισμα). Αυτό συνήθως καθορίζεται από τον τύπο της Χόγιας και το οικοσύστημα στο μέρος που μεγαλώνει στη φύση.
 • Τα μπουμπούκια πέφτουν πριν ανοίξουν – το υπόστρωμα έμεινε στεγνό για μεγάλο διάστημα ή πολύ υγρό για μεγάλο διάστημα.
 • Τα φύλλα πέφτουν απότομα – συνήθως σημαίνει ότι το φυτό έλαβε ξαφνικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Τα φύλλα είναι κολλώδη – Αν το φυτό δεν είναι σε ανθοφορία, τότε έχει πιθανόν εντομολογική προσβολή. Ελέγξτε αν υπάρχουν έντομα στα φύλλα και ενεργήστε ανάλογα.

 

   

  Hoya Collection